معرفی تسمه ها
بدون شک یکی از اجزای بسیار مهم و کلی در انواع کانوایر تسمه ها می باشد.
تسمه ها را می توان به دو دسته کلی سبک و سنگین طبقه بندی کرد .صنایع پائین دستی از تسمه های سبک و صنایع بالا دستی از تسمه های سنگین استفاده می کنند.
بعضی از صنایع بالا دستی شامل : صنایع فولاد ، معادن ، سنگ و شن و ماسه ، کارخانجات صنعتی ، تصفیه خانه ها و بازیافت می باشند.
صنایع پائین دستی را می توان به حمل و نقل ، بارگیری ، داروسازی، صنایع غذایی و …. دسته بندی کرد.
با توجه به کاربردهای مختلف صنایع می توان انواع تسمهتسمه نقاله PVC را به سه دسته کلی تقسیم بندی کرد.اولین دسته را می توان به تسمه لاستیکی (Rubber)، دومین را به PU,PVC و سومین دسته را به مدولارها اختصاص داد.
نوع رابر شامل 3 قسمت کلی می باشد:
لایه بالایی Top Cover
در اصل لایه ای است که با توجه به نوع مصرف باید از بین مقاومت های مختلف انتخاب شود .منظور از مقاومت های مختلف مقاومت در برابر سایش ، اسید ، روغن ، حرارت ، شعله، برش ، شیرابه نام برد.
لایه میانی Car Cass
مقاومت کلی تسمه در این لایه تعریف می شود . در این لایه از تار و پودهایی با جنس های مختلف از جمله فولاد ، پلی استر، نایلون ، کتان ، آرامید تشکیل می شود. در این لایه تارها مقاومت طولی و پودها مقاومت تسمه را در مقابل پوسیدگی ، پارگی و ضربه فراهم خواهد ساخت.
لایه پائین Bottom Cover
این لایه به منظور ایجاد اصطحکاک با درام از جنس پلاستیک رابر PVC یا PU است. این لایه باید مقاوم در برابر سایش و گریپ بالا به منظور جلوگیری از هرزگردی شود.
تسمه رابر :
این تسمه از ترکیب لاستیک و منجید ساخته می شود .لایه بالایی و پایین از لاستیک ، لایه میانی از منجید و اطراف منجیدها با لایه ایزوله تکمیل خواهد شد. در لایه ای که نامش ایزوله است، سیم های فولادی یا منجید ها با چسب مخصوص کاملا به رابر آغشته شده و با توجه به فرایندهای فیزیکی و شیمیایی به لایه های بالایی و پایینی اتصال بسیار محکمی بر قرار میکند.منجید شامل تار و پودهاییست که پیش تر در خصوص وظایف آن که باعث استحکام تسمه میشود توضیح داده شد.
در طیف کلی صنایع به جز صنایع غذایی و دارویی می توان از این تسمه استفاده نمود . این تسمه ها در دو دسته معمولی و آج دار تولید می شوند . نوع مواد قابل انتقال و شیب خطوط تعیین کننده ضخامت تسمه و میزان آج آن خواهد بود.در تسمه آج دار ،ضخامت آج ها می تواند از 5-15 میلی متر باشند.
در موارد خاص که احتمال ریزش مواد وجود دارد می توان از پله یا دیوارهای کرکره ای روی تسمه نصب و استفاده کرد.
تسمه PVC :
تسمه های PVC در اکثر صنایع قابل اجرا و استفاده می باشند. از مشخصات بارز این محصول می توان وزن پایین، انعطاف قابل قبول ، هزینه به صرفه تر و طیف وسیع کاربری در صنعت اشاره کرد. از این تسمه در صنایع غذایی ، دارویی و بهداشتی استفاده می شود. این تسمه ضخامت های بین 8-1 میلی متر دارند لازم به ذکر است هرچه ضخامت تسمه بیشتر باشدتعداد لایه های منجید استفاده شده در آن بیشتر خواهد شد.
تسمه های PVC مقاومت خوبی در برابر مواد شیمیایی و اسید دارند ساختار کلی آنها از پلی ونیل کلراید بوده که به اختصار PVC نام گرفته است.از دیگر مزایای PVC می توان به مقاوم بودن در برابر آب و بخار،
مقاوم در برابر اشعه های مختلف و پرتوهای UV،
مقاوم در برابر حرارت،
و آنتی استاتیک بودن آنها اشاره کرد.
تسمه های صنعتی PU :
تسمه های PU یا پلی اورتان از ترکیب پلی ال ها و ایزوسیانات ساخته شده است . ترکیب ترموپلاستیک و سیم های استیل شکل گیری تسمه های PU را فراهم می سازد. تسمه های PU در برابر سایش ، روغن ، گریس ، مواد اسیدی و قلیایی مقاومت خوبی دارند.
طیف تحمل حرارت در این تسمه ها بین 80-25 C° می باشد.
تسمه نقاله مدولار :
این نوع از تسمه به طور کامل از قطعات پلاستیک ساخته می شود.
قابلیت مونتاژ این تسمه که توسط پین ها شکل می گیرد کارایی آن را در صنایع غذایی و بهداشتی دو چندان کرده است. این تسمه در برابر ضربه مقاوم بوده و توانایی تولید در عرض و طول های مختلف را دارد.
اندازه قطعات این تسمه بین 17-7 cm می باشد و با توجه به چیدمان آنها، توسط چرخ دنده ها به حرکت در می آیند.این تسمه ها توانایی ایجاد خطوط انتقال مستقیم و منحنی را دارند.
استفاده شاخص از این نوع تسمه در خطوط آبکشی و خطوط خشک کن می باشد. با توجه به جنس متریال استفاده شده در تسمه می توان آن را مقاوم در برابر سایش و خوردگی دانست. از مهم ترین مشخصه این مدل تسمه باید به تعمیر و هزینه نگهداری آن اشاره کرد . به صورتی که در مواقع نیاز به تعمیر کافیست پین قسمت آسیب دیده را جدا و قطعه معیوب را با نمونه سالم جایگزین کرد.
در این صورت حداقل زمان توقف خط تولید یا انتقال را خواهیم داشت.